Velkommen til min matblogg!!

Jeg legger ut oppskrifter på mat som vi syns er verdt å dele med andre. For det meste mat laget fra bunnen av. Jeg er gift med en matglad mann, og sammen har vi to små barn; en jente på 4år og en gutt på 2år.
Begge våre barn har melkeproteinsallergi, og det gjør at vi må bytte ut ingredienser med melkefrie alternativer. Vi begrenser i tillegg sukker og saltbruk.
Vi prøver gjerne ny mat og syns annerledes mat er spennende.

Legg igjen en kommentar før du går :)

Ta deg også turen til Hobbybloggen min:
http://hobbysaker.blogspot.com
Epost for kontakt: toftegubben (a) hotmail.com

onsdag 1. juni 2011

Lahmacun - Tyrkisk kosemat

Jeg har aldri før spist ordentlig tyrkisk mat, og aldri vært i Tyrkia. Bestemor er i Tyrkia hele året igjennom og jeg kan tenke meg ho får smake mye god mat. Hun pleier å reise rundt å besøke vanlige tyrkere og ikke bare oppholder seg i turistbyene. Spennende!!

November i fjor tror jeg det var skulle en mamma i åpen barnehage i Sandefjord, hun er tyrkisk ja ;) vise/lære/lage Lahmacun i barnehagen. Jeg fikk hjelpe til litt, sammen med mange andre mammaer, men jeg ansvarlig for å notere ned hvordan det ble laget og knipset endel bilder for barnehagens mappe. Det ble laget en annen rett samme dag, som ligner.. men tar den en annen dag :). Det var kjempelærerikt og spennende. Og såå godt.

Lahmacun kalles av nordmenn ofte for tyrkisk pizza... fordi det er litt vanskelig å forklare. De lages selvfølgelig litt annerledes i Tyrkia.. men dette smaker fantastisk godt. Og man spiser MYE!!
Jeg slenger med litt bilder... men vet jeg har flere bilder liggende ett eller annet sted... for har knipset litt hver gang jeg har laget dette ;).

Lag først deigen:
Vann, salt og fersk gjær blandes først. Mel tilsettes etter hvert. Eltes. 2 spiseskjeer olje tilsettes til slutt.

For 12 stk fungerer det fint med forholdet 2,5dl vann (37grader) ½ - ¾ fersk gjær-pk. og 1ts salt. 350+g mel og 1-2 spiseskjeer olje.

(om man vil jukse litt... lag en pizzadeig fra pose og bland i ekstra olje og ha litt olje over når den hever)

Kjøttblanding: 

Vask alle grønnsakene.
Finhakk løk og hvitløk, (krus-)persille og tomater.

Ha grønnsaker i en bolle. Bland i kjøttdeig og litt salt. (Til forholdene i deigen over holder det med 400g kjøttdeig). Blandes godt for hånd.

Ha i tørket eller fersk mynte.
 Tilsett olje. Til 400g kjøttdeig ca. en halv dl. Ikke for mye olje.

  Kjøttblandingen skal se litt slik ut: 

  • Sett stekeovn på 300grader og helst varmluft. Bakepapir på platene.

  • Ha olje på hendene og rull små boller på bordet av deigen. Rulles på litt mel slik at det blir mel på undersiden av bollen.

  • Trykk bollene flate(trykkes i ring med fingerne så de blir flate og klappes mellom henda lik pizzabakere gjør det… eller bruk kjevle).

  • Trykk fyll på flatt.

  • Stek 2 brett i ovnen samtidig. Sett først et brett nede og la det stå der en liten stund. Flytt så dette øverst i ovnen og sett inn et nytt nederst. Når det øverste er ferdig, flyttes det nederste opp og et nytt nede. Osv.

  • De er ferdige når de er gylne i kantene og topper av fyllet har blitt godt mørkt nesten sort.  • De deles i to før servering, og har gjerne på løksalat bretter de på midten og spiser med henda.

   Løksalaten lages av løk(skjæres opp, ikke hakkes men lange tynne buer), litt salt, olje og et krydder som heter Sommak. Dette blandes.
   Sommak fikk jeg kjøpt i en Irakisk butikk i Sandefjord da vi var der og har i bøtter og spann for en liten penge. Men spør rundt, finnes sikkert tilgjengelig mange steder i "innvandrerbutikker".   Lover å komme tilbake med flere bilder i dette innlegget senere.... Det blir garantert flere slike måltid. Jeg elsker dette her!!!!! Og jeg MÅ til Tyrkia for å få smake mer spennende mat.

   -Tonje-

   Jeg har forresten presentert bloggen min på Bloggurat.

   Jeg har plassert min blogg i Fredrikstadnorske bloggkart!

   Nå har jeg registrert meg på Bloggurat.

   1 kommentar:

   Anonym sa...

   Har ikke smakt på din oppskrift ,men dette er kjempe godt og en "pizza" som kan anbefales;) namnam